Gjenbruksuka 2024

Hvilke verdier prioriteres når du gjør dine valg? Enten det er hjemme, på jobb eller gjennom dine verv… Hva kan du selv gjøre for å bidra til et mer bærekraftig samfunn? Dette er spørsmål vi ønsker skal belyses og reflekteres over, når Gjenbruksuka for andre gang arrangeres i hele Salten, fra 13.-22. september.  

Carina Rist v/Iris Salten, Prosjektleder for Gjenbruksuka. Foto: Iris Salten


Sammen om ei bærekraftig fremtid i Salten

Alle ni kommunene i Salten står sammen om Gjenbruksuka. Gjenbruksuka er en viktig samhandlingsarena og kontaktpunkt i og mellom kommunene, næringslivet, akademia, foreninger og lag, samt befolkningen, innen sirkulærøkonomi og bærekraftarbeid.  

I løpet av uka vil det være tilgjengelig arenaer rundt omkring i Salten, som legger til rette for god dialog, inspirasjon, kunnskapsdeling, innovasjon og utvikling – som alle er områder som er viktige for å ta samfunnsutviklingen i en mer bærekraftig retning.  

Les mer om Gjenbruksuka her.

- I samarbeid med Saltenkommunene og arrangører jobber vi med å utvikle et inspirerende program for både store og små! Det er bare å sette av datoene i kalenderen, for i uke 38 blir det å yre av mange spennende, gøyale, utviklende og lærerike arrangementer som både innbyggere, bedrifter, skoler og barnehager, foreninger og lag, og offentlige institusjoner kan ta del i, sier prosjektleder for Gjenbruksuka Carina Rist.

Store og små koste seg på opplevelsesdag ved Fauske bygdetun under Gjenbruksuka 2023. Foto: Holien Media

Viktigste prioriteringen 

I verden står vi overfor problemer som forurensing, avskoging og global oppvarming, som er et direkte resultat av vårt forbruk og inngripen på naturressursene. De mest dramatiske konsekvensene er det våre barn, kommende generasjoner og naturmangfoldet som vil lide under. Det er derfor på høy tid at vi alle tar et aktivt ansvar og gjør det vi kan for å redusere utslipp, bevare natur, og bruke ressursene våre på en mer bærekraftig måte.  

- Å bekjempe klima- og miljøutfordringene må bli vår viktigste prioritering fremover, fortsetter Rist.  

Myndighetene er på ballen

Myndighetene har vedtatt og foreslått en rekke lovendringer som skal fremme sirkulærøkonomien i Norge. I 2023 ble det innført krav til å gjennomføre ombrukskartlegging av de aller fleste rive- og rehabiliteringsprosjekter over 100 kvadratmeter, eller der riveavfallet overstiger 10 tonn.  

Avfallsforskriften åpner for at kostnader for forberedelse til ombruk kan dekkes av avfallsgebyret, som gjør at kommuner og renovasjonsselskaper kan ta en mer aktiv rolle i å samle inn ombruksvarer fra husholdningen, og sikre varestrøm til ombruksaktører som kan omsette disse videre. I tillegg har regjeringen fremmet forslag om å endre brukthandellova slik at det blir enklere å omsette brukte ting i Norge. Dersom sistnevnte går gjennom i Stortinget, trer lovendringen i kraft allerede fra 1. juli.  

- Alle disse tiltakene er viktige steg i riktig retning, og nødvendige for å ta oss mot en mer bærekraftig fremtid, sier Rist. 

Innlegg av Anita Skog v/LUP under seminaret - Grønn omstilling, i Saltdal, under Gjenbruksuka 2023. Foto: Saltdal Utvikling

 Barnas brøl for klimaet

I Barnas klimapanel sin årlige rapport deler unge tanker om klima og miljø med de som bestemmer.  

- Og gjett hva? Bare 12% av de unge føler at de faktisk kan påvirke politikernes klimavalg. Men hele 73% brenner for å sette en stopper for klimaendringene – det er mer enn noen gang før, forteller Rist.  

Nesten alle er enige om at vi må redde dyrene og plantene fra å forsvinne, og 65% roper ut: "Lytt til klimaforskerne!". Norges barn og unge er mer bekymret for barna i andre land enn for sin egen framtid når det gjelder klimaet.   

- Med Gjenbruksuka vil vi samle krefter, vise at vi bryr oss, og gi de unge tro på fremtiden og en sterk følelse av å bli hørt.  

Engasjerte barn på Nedre hunstad nabolagsmarked - Gjenbruksuka 2023. Foto: Holien Media

Ønsker du å gjennomføre arrangement i samarbeid med Gjenbruksuka?

Nå kan du melde inn ditt arrangement i Gjenbruksukas digitale arrangementskalender.  

Vi er godt i gang med planleggingen av Gjenbruksuka 2024, og fremover vil vi presentere spennende innhold og nyheter på gjenbruksuka.no, Facebook og Instagram. Nytt av året er at du kan finne oss på LinkedIn.  

- I år som i fjor vil programmet være digitalt, og vil oppdateres fortløpende. På hjemmesiden vår finner du skjema for innmelding av aktivitet i årets arrangementskalender. Ta gjerne kontakt med oss dersom du ønsker å melde inn arrangement, for å spørre om muligheter for samarbeid, eller om du har tips til arrangementer og aktiviteter som kan passe inn i Gjenbruksuka, sier Rist.  

Trenger du støtte for å gjennomføre arrangement under Gjenbruksuka 2024?  

Under Gjenbruksuka ønsker vi at så mange som vil kan involvere seg og delta med sine egne prosjekter og arrangementer! Når vi jobber sammen mot et felles mål, der alle bidrar med det de kan, er det utrolig hva vi kan få til. Irisfondet og Nordland Fylkeskommune har støttet Gjenbruksuka med prosjektmidler som skal stimulere til bærekraftig aktivitet i hele Salten-regionen. Derfor er det også mulig å søke om støtte til aktivitet som gjennomføres i samarbeid med Gjenbruksuka.   

- I fjor hadde vi en uke med om lag 100 små og store arrangementer med fokus på sirkulærøkonomi, bærekraft og gjenbruk i Salten. Vi håper på et vel så stort engasjement i år, og ønsker gamle og nye bidragsytere, spesielt næringslivet, hjertelig velkommen til å ta del i denne dugnadsfesten. Som vår gode venn Blekkulf sier: «Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt», avslutter Rist.  

Mer informasjon om Gjenbruksukas stimuleringsmidler finner du her.

Forrige
Forrige

Næringslivet x Gjenbruksuka = Bærekraft i praksis

Neste
Neste

Gjenbruksuka er i gang!